Componist Ruben De Gheselle wint de Ensor voor Belofte van het Jaar met de steun van BNP Paribas Fortis

Gisteren werd de allereerste Ensor uitgereikt. De eer viel toe aan de 30-jarige Ruben De Gheselle, die zichzelf nu Belofte van het Jaar 2022 mag noemen. Deze Ensor is de recentste parel aan een krans prestigieuze prijzen die de componist de laatste jaren aaneen rijgde.

Toen hij in 2014 afstudeerde van KASK Conservatorium mocht hij meteen de Emile Mathieu-prijs in ontvangst nemen. Verder werd De Gheselle reeds gelauwerd in Annecy in 2016 voor Beast!, in 2017 werd hij geselecteerd als Berlinale Talent en in 2019 werd zijn compositie Wildlands gelabeld als de ‘Keuze van Klara’. Vervolgens ontving hij in 2021 hij de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek op Film Fest Gent voor zijn bijdrage aan de film Clara Sola van Nathalie Álvarez Mesén. 

“De Ensor voor Belofte van het Jaar wordt gekozen door de Raad van Bestuur van De Ensors, waarin alle audiovisuele beroepsorganisaties vertegenwoordigd zijn. Deze Ensor is bestemd voor een beloftevol talent uit alle geledingen van het vak dat de Raad van Bestuur aan de buitenwereld wil signaleren. Een professional die bij het brede publiek nog niet doorgebroken is, maar zich het afgelopen jaar manifesteerde als one to watch. Op jonge leeftijd heeft Ruben De Gheselle al een indrukwekkend parcours afgelegd met zijn intieme, bezwerende en soms donkere filmscores”, aldus Artistiek Directeur van Filmfestival Oostende Peter Craeymeersch

Ruben De Gheselle nam zijn prijs ontroerd in ontvangst: “Het is heel fijn om de Ensor voor Belofte van het Jaar te krijgen, want dat betekent eigenlijk dat het beste nog moet komen. En daar kijk ik heel hard naar uit. Er zijn heel veel mensen die ervoor gezorgd hebben dat ik hier vandaag sta: regisseurs en collega’s, maar ook vrienden en familie. Bedankt!”. De Ensor werd uitgereikt door Vlaams Minister van Media Benjamin Dalle, die ook deelnam aan het Debat van De Ensors dat voor de uitreiking plaatsvond. 


Het Gala van de Ensors op zaterdag 12 maart

#DeEnsors #DeEnsors22 @de.ensors

www.ensors.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over De Ensors

De Ensor, genoemd naar James Ensor, is de belangrijkste filmprijs in Vlaanderen. De prijzen worden sinds 2010 jaarlijks toegekend door de leden van de Ensor Academie in verschillende categorieën en uitgereikt op de slotdag van het Filmfestival Oostende. De lange lijst van films die de jury de laatste jaren heeft mogen beoordelen geeft duidelijk aan dat de Vlaamse audiovisuele sector haar creatieve en productieve opmars verder zet. Naast de filmprijzen worden tijdens De Ensors ook prijzen voor de televisiesector uitgereikt.

Neem contact op met

Monacoplein 2 8400 Oostende

+32 59 502 500

[email protected]

www.ensors.be